Fons Sapientiae, aka Fonske – Jef Claerhout

Fons sapientiae

Informatie over het werk:

Zijn volledige naam is Fons Sapientiae, Latijn voor ‘bron der wijsheid’. Bekijk het beeldje goed. Wat zie je?

We zien een figuur, een student die de wijsheid niet alleen uit zijn  boeken haalt maar die ook met een glas in zijn hoofd giet. Er is weinig fantasie voor nodig om te interpreteren dat hij niet alleen wijsheid maar ook bier in zijn hoofd giet. Een goede pint bier die een student nooit versmaadt. Studenten hebben trouwens altijd de reputatie gehad goede feestvierders te zijn.

Het beeld werd in 1975 geschonken door de KUL aan de stad Leuven ter gelegenheid van de 550 ste verjaardag van de universiteit. Het was eigenlijk besteld voor de patio van de nieuwe faculteit van Psychologie en Pedagogie. Maar de decaan van deze faculteit vond het beeld maar niets en weigerde het. De rector besliste dan om het te schenken aan de stad Leuven. En zo kreeg Fonske zijn plaats tussen de Grote Markt en het Fochplein. Bij de heraanleg enkele jaren geleden van dit plein kreeg het zijn huidige plaats. De studenten waren er aanvankelijk helemaal niet zo tevreden  mee omwille van de associatie met het bier maar Fonske werd met de jaren steeds populairder en kreeg allerlei kostuums aangemeten o.m door de Mannen van het jaar.

In oktober 1979 werd Fonske ontvoerd en hij verdween spoorloos tot de politie na meer dan een maand een anonieme tip kreeg om eens te gaan kijken in Louvain-la-Neuve. Daar vonden ze Fonske terug in een bloembak op de ‘Place des Wallons’ met een bordje rond zijn nek ‘Fonske est en blocus’, ‘Fonske is aan het blokken’.

Informatie over de kunstenaar: 

Jef Claerhout (°1937) is een kunstenaar uit België. Net zoals zijn zus (May Claerhout nvdr.) zijn zijn werken uit metaal gemaakt. Je zou dus kunnen zeggen dat het een soort familietraditie is geworden. Zijn beelden komen in verschillende vormen en maten, maar de meeste zijn figuratief.

map fonske

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s